Organizatorji

Občina Zreče
logo_zreceŽupan mag. Boris Podvršnik
za Skumavčeve dni še Sandra Korošec
www.zrece.si

TD_ResnikTuristično društvo Rogla Resnik
in Krajevna skupnost Resnik
Predsednik TD Darja Podgoršek
Predsednik KS Jakob Jager
www.skumavcevidneviresnik.eu

KUD Vladko Mohorič Zreče
Predsednik Martin Mrzdovnik
www.kud-vm-zrece.si

radio_rogla_noviceNOVICE in Radio Rogla
Direktorica Slavica Oblak
za Skumavčeve dni Valerija Motaln
www.radiorogla.si
www.novice.si

Protokol Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
I.
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku so likovna kolonija, ki je nasledila dosedanjo kolonijo Likovna druženja na Resniku (2008 do 2012).
Namen kolonije je z umetniškimi deli ohranjati pesniško izročilo pohorskega pesnika Jurija Vodovnika, njegov lik in okolje, v katerem je pesnik živel in pesnil.
Kolonija želi prispevati k turistični, kulturni in drugi vsesplošni prepoznavnosti krajev Zreškega Pohorja.
Kolonija nosi ime po akademskem slikarju Marjanu Skumavcu (1947 – 2011), ki je organizatorjem pomagal ustanoviti kolonijo in na njej prva štiri leta tudi aktivno sodeloval.
II.
Skumavčevi likovni dnevi gojijo t. i. predmetno slikarstvo (figuralika, krajina, tihožitja, vedute …). Udeleženci so v javnosti že uveljavljeni, ugledni slikarji (in v manjši meri tudi kiparji), ki so slovenski državljani.
III.
Skumavčevi likovni dnevi se predstavljajo z logotipom, ki je sestavljen iz reprodukcije dela Viktorja Šesta (portret M. Skumavc) in napisom Skumavčevi likovni dnevi na Resniku. Avtor logotipa je Tone Seifert. Logotip je lahko v barvni ali črno beli verziji.
IV.
Organizator Skumavčevih likovnih dni na Resniku je Občina Zreče s soorganizatorji: TD Resnik – Rogla, KUD Vladko Mohorič Zreče, Novice, d. o. o., Slov. Konjice.
V.
Soorganizatorji za izvedbo kolonije in ravnanje s fondom nastalih umetniških del sprejmejo protokol, ki je sestavni del tega dogovora.

Na Resniku, 1. 7. 2013

Občina Zreče
Župan Boris Podvršnik
TD Resnik – Rogla
Predsednik Miran Krajnc
KUD Vladko Mohorič Zreče
Predsednik Zdravko Ivačič
Novice, d. o. o. Slov. Konjice
Direktor Tomo Penič

Kdo so ljudje, tu v zreški dolini in na hribih zreškega Pohorja, ki s takšnim ponosom govorijo o svojem pesniku Vodovnikovem Jurju? Takšne ljubezni do svojega, do slovenskega, je v naši domovini mnogo premalo! Kdo je ta Jurij, da jih je tako prevzel. Kod je hodil? Zakaj mu pravijo novinar brez cajtnga? Kdo dobrih 150-tih letih po njegovi smrti še vedno nosi rože k skromnemu nagrobniku na Skomarju. In kdo zdaj živi v njegovih krajih ?

Kdor je vsaj malo poznal slikarja in novinarja Marjana Skumavca, prav dobro razume, da je ob teh vprašanjih z vsem srcem zagorel za zamisel Martina Mrzdovnika in Zdravka Ivačiča, iz zreškega KUD-a Vladko Mohorič, da bi slikarji upodobili Vodovnika, katerega pravi lik ni znan nikomur. In ker so tudi na Resniku z velikim DA pospremili zamisel, so se v Vodovnikovem spominskem letu rodila likovna druženja na Resniku.

Sprva brez imena, kar kolonija so jim rekli. In tudi brez strogo določenega programa. Naj bomo tako svobodni, kot je bil Jurij Vodovnik, so želeli slikarji. Naj hodimo od hiše do hiše, dovolite nam, da kakšno »šmentano« naslikamo po svoje, pa pogovarjajte se z nami, da spoznamo vaše duše.

Cerkvica sv. Jakoba, ena najmanjših, a tudi najbolj očarljivih na tem delu Pohorja, je tako že pet let zapored svetilnik in središče štirih ali petih slikarskih dni druženj in ustvarjanja na Resniku.

Slikarji so takoj ugotovili, kako okusno se skisa mleko s tukajšnjih kmetij; kako iskreni in zdravo misleči so domačini; kako bele zavite ceste, ki med temno zelenimi smrekami vodijo od domačije do domačije, kar kličejo po upodobitvi. In niso prezrli, v kakšnih barvah žarijo rožice tukaj, kjer je njihov čas cvetenja, zaradi mrzle zime, ki hitro pride, krajši.

Resnik je v petih letih likovnih druženj dobil svoj poseben zapis v zgodovini časa. Vsako od poslikanih in porisanih platen ima v sebi resniškega duha. Mogoče je pretirano reči, da bodo čez sto let ljudje rekli: »Tukaj je hodil in pel svoje pesmi iz koša Jurij Vodovnik, tukaj so hodili in slikali svoje slike Marjan Skumavc, Nikolaj Beer, Tone Seifert, Niko Ribič, Rado Jerič, Milan Lamovec Didi, Viktor Šest, Dušan Klun.«

Mogoče pa. Ker Pohorci znamo biti ponosni.

Ob 5. obletnici likovnih druženj na Resniku, oktober 2012, besedilo za film

Valerija Motaln

Dosedanji udeleženci

1. kolonija
7.7. do 11.7. 2008
Slikarji so ustvarjali na temo Vodovnikova podoba oziroma liki iz njegove pesniške zapuščine.
Udeleženci: Marjan Skumavc (Ljubljana), Nikolaj Beer (Izlake), Tone Seifert (Ljubljana), Niko Ribič (Maribor).

2. kolonija
21.7. do 24.7. 2009
Tema: Pohorje.
Udeleženci: Marjan Skumavc, Tone Seifert, Nikolaj Beer.

3. kolonija
19.7. do 23.7. 2010
Tema: motivi z Resnika
Udeleženci: Tone Seifert, Marjan Skumavc, Nikolaj Beer, Rado Jerič (Maribor), Milan Lamovec Didi (Slov. Konjice).

4. kolonija
5.7. do 8.7. 2011
Tema: motivi z Resnika
Udeleženci: Tone Seifert, Rado Jerič, Nikolaj Beer, Milan Lamovec Didi, Marjan Skumavc

5. kolonija
3.7. do 6.7. 2012
Udeleženci akademski slikarji: Tone Seifert (Ljubljana), Nikolaj Beer (Izlake), Rado Jerič (Maribor), Viktor Šest (Maribor), Dušan Klun (Ljubljana).

6. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
1. 7. do 5. 7. 2013
Tema: Pri svetem Jakobu je b’lo opravilo (Vodovnikova)
Udeleženci: Tone Seifert (Ljubljana), Nikolaj Beer (Izlake), Veljko Toman (Rakitna), Rado Jerič (Maribor), Viktor Šest (Maribor), Dušan Klun (Ljubljana)., Boni Čeh (Radovljica), Gregor Pratneker (Maribor).

7. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
30. 6. do 4. 7. 2014
Tema: Preprosta pesem o koristi ljudskih šol (Vodovnikova)
Udeleženci: Tone Seifert (Ljubljana), Nikolaj Beer (Izlake), Veljko Toman (Rakitna), Viktor Šest (Maribor), Tomaž Perko (Grahovo), Peter Vernik (Maribor), Niko Ribič (Maribor).

8. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
29. 6. do 3. 7. 2015
Tema: Pesem o Jakobovi cerkvici na Resniku (Vodovnikova)
Udeleženci: Tone Seifert (Ljubljana), Nikolaj Beer (Izlake), Igor Banfi (Ljubljana), Herman Gvardjančič (Škofja Loka), Andrej Pavlič (Ljubljana), Janez Suhadolc (Ljubljana), Boris Zaplatil (Ljubljana).

9. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
27. 6. do 1. 7. 2016
Tema: Sedanji čas (J. Vodovnik)
Udeleženci: Tone Seifert (Ljubljana), Nikolaj Beer (Izlake), Tina Konec (Slov. Konjice), Agata Pavlovec (Železniki), Marija Prelog (Ljubljana), Lucija Stramec (Muta).

10. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
26. 6. do 30. 6. 2017
Tema: Resnik
Udeleženci: Tone Seifert (Ljubljana), Nikolaj Beer (Izlake), Lucija Stramec (Muta), Veljko Toman (Rakitna), Viktor Šest (Maribor), Tomaž Perko (Grahovo), Igor Rehar (Ljubljana), Vinko Železnikar (Medvode)

11. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
26. 6. do 30. 6. 2018
Tema: izumirajoče pohorske obrti
Udeleženci: Tone Seifert (Ljubljana), Nikolaj Beer (Izlake),Boni Čeh (Radovljica), Tina Konec (Ljubljana / Oplotnica), Jani Konec (Oplotnica), Zoran Ogrinc (Slov. Gradec),  Vinko Železnikar (Medvode).

12. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
24. 6. do 28. 6. 2019
Tema: Pot med krošnjami
Udeleženci: Barbara Demšar, Dušan Klun, Viktor Šest, Karmen Smodiš, Veljko Toman
Nikolaj Beer, Tone Seifert
To leto je na Resniku ustvarjalo tudi kar 20 članov Društva likovnikov Slov. Konjice in Zreškega Arta.

13. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
21. 6. do 25. 6. 2021
Tema: Pot med krošnjami in 230 let rojstva Jurij Vodovnik
Udeleženci: Barbara Demšar, Viktor Šest, Karmen Smodiš, Veljko Toman,Miro Švigelj, Zdravko Dolinšek, Nikolaj Beer – častni gost.
Na Resniku ustvarjali tudi člani Zreškega Arta.
Prvič izvedli Mali Skumavčev likovni dan.

14. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
4. 7. do 8. 7. 2022
Tema: Sporočila pohorskih oblakov
Udeleženci: Sonja Hrastnik Jančič,  Anka Krašna,  Zdravko Dolinšek, Viktor Šest, Miro Švigelj, Veljko Toman, Nikolaj Beer – častni gost.
Na Resniku ustvarjali tudi člani Zreškega Arta.
Izvedli Mali Skumavčev likovni dan.

15. kolonija
Skumavčevi likovni dnevi na Resniku
26. 6. do 30. 6. 2023
Tema: O pohorskem kmetu (Vodovnik)
Udeleženci: Sonja Hrastnik Jančič, Zdravko Dolinšek, Pavle Ščurk, Viktor Šest, Miro Švigelj, Veljko Toman, Nikolaj Beer (častni gost).
Na Resniku ustvarjali tudi člani Zreškega Arta in drugi vabljeni slikarji.
Izvedli Mali Skumavčev likovni dan.