Marjan Skumavc (slikar, grafik, risar, ilustrator) je bil rojen 24. maja 1947 v Jurkloštru na Štajerskem.
Mladost je preživljal na Notranjskem in na Gorenjskem.
Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1972 (prof. Gabriel Stupica). Je dobitnik študentske Prešernove nagrade.

V mladosti se je ukvarjal z različnimi športi, bil dvakrat slovenski prvak v boksu (kasneje selektor prve boksarske reprezentance v samostojni Sloveniji).

Pri dnevniku Delo je bil zaposlen kot novinar.
Objavljal je tudi v dnevnikih Slovenske novice in Nedelo. Vrsto let je ustvarjal priljubljeno novinarsko Nočno kroniko.

Umrl je 7. septembra 2011 v Biribacih v Istri.

KIP MARJANA SKUMAVCA NA RESNIKU

Portretni bronasti kip akademskega slikarja Marjana Skumavca, ki ga je oblikovala akademska kiparka Metka Kavčič, je občina Zreče leta 2018 postavila na Resniku.
Tukaj, tik pod Roglo, že več kot desetletje potekajo Skumavčevi likovni dnevi, ki jih je Skumavc pomagal začeti, v nekdanji resniški šoli pa je nastala imenitna slikarska razstava sodobnih slovenskih ustvarjalcev. Marjan Skumavc je bil slikar, mnogi pa ga prepoznajo tudi kot boksarja, novinarja, zavednega Slovenca.

Marjan Skumavc med ustvarjanjem na Resniku.

SKUMAVC IN VODOVNIK
Več informacij o življenju, ustvarjanju in prihodih Marjana Skumavca na Zreško Pohorje:
PREBERITE TUKAJ

USTVARJANJE
Njegove slike in slikarsko delo so predstavljene TUKAJ.

STE VEDELI?
Po Skumavcu nosijo ime Skumavčevi dnevi na Resniku in nagrada za najboljšega tehničnega boksarja na tekmi za svetovni pokal Grand Prix Slov. Konjice.

SODELOVANJE Z ZREŠKIM KUD
Skumavc je takoj po prihodu v naše kraje začel sodelovati s tukajšnjimi kulturniki. Med drugim je ilustriral zbornik Skomarskih večerov, je avtor Vodovnikove podobe na Vodovnikovem vinu /Vina Andrejc/.