SKUMAVČEVI LIKOVNI DNEVI RESNIK 2023

Od ponedeljka, 26. 6., do petka, 30. 6.


Na Resniku 2023 so ustvarjali:

Sonja Hrastnik Jančič
Zdravko Dolinšek
Pavle Ščurk
Viktor Šest
Miro Švigelj
Veljko Toman
Nikolaj Beer
(častni gost)

15 let Skumavčevih dni

* Med udeleženci 32 uglednih slovenskih slikarjev, tudi letošnja dobitnika Prešernove nagrade Herman Gvardjančič in nagrade Prešernovega sklada Nikolaj Beer, najvišjih državnih priznanj za dosežke v umetnosti.
*155 umetniških slik in 2 kipa – toliko del je v uradnem fondu kolonije, na Resniku je nastalo v 15 letih zagotovo trikratnih teh del, saj slikarji nekatera dela odnesejo domov.
* Županov golaže je letos praznoval 10 letnico prisotnosti na Resniku.
* Vokalna skupna Expe je izvedla svoj 7 nastop na Resniku.
* Največ časa je na koloniji preživel akademski slikar Viktor Šest, letos je bil udeleženec osmič
* Pet let je že, kar se je Skumavc v bronu za stalno naselil v to najmanjšo in najlepšo pohorsko vasico.

Organizacijski odbor

15 let kolonijo na Resniku z roko v roki organiziramo: Občina Zreče, Turistično društvo Resnik Rogla; letos prvič pod vodstvom nove predsednice Darja Podgoršek, KUD Vladko Mohorič Zreče in medijska hiša NOVICE & Radio Rogla. Pomembno vlogo imajo resniške gospodinje, ki skrbijo za hrano slikarjev in razvajanje obiskovalcev, tradicionalno se na koloniji pije vino domačega župnika Stanka Krajnca.

Kolonija ima tudi svojo spletno stran www.skumavcevidneviresnik.eu, ob zaključku vsako leto izide priložnostna zloženka, nastala dela so na ogled v Skumavčevi galeriji v Domu krajanov Resnik.

Akademski slikar in restavrator Veljko Toman, udeleženec kolonije sedemkrat.

»Tukaj na Resniku je drug svet, so drugi ljudje, ki razmišljajo tako iskreno, da sem se zaljubil v ta svet in te ljudi. In mislim, da to zaljubljenost delim z vsemi mojimi slikarskimi kolegi. Doživetje na Resniku težko primerjaš s kakšno drugo kolonijo, kajti slikarji vedno iščemo nekaj pristnega in edinstvenega in to tukaj dobimo. Gostoljubje in prijaznost vseh ljudi tukaj sta za nas neprecenljiva.«

16. Skumavčevi likovni dnevi na Resniku

Bodo potekali od ponedeljka, 24. junija, do petka, 28. junija 2024.

…če hočmo boljše čase ‘met,
moramo drugač živet’…

Sedanji čas, Jurij Vodovnik (1791–1858)